Μεταπτυχιακές Εργασίες
Μόνιμο URI για αυτήν τη συλλογήhttps://beta-pyxida.aueb.gr/handle/123456789/23
Νέα
Αυτή είναι η συλλογή από το παλιό σύστημα με ID:cid:3
Περιηγούμαι
Πλοήγηση Μεταπτυχιακές Εργασίες ανά Συγγραφέα "Caramanis, Constantinos"
Τώρα δείχνει 1 - 1 από 1
- Αποτελέσματα ανά σελίδα
- Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Balance Scorecard and sustainability: the case of greek industry of hospitality and tourism(2022) Σολδάτου, Μαρία-Άννα; Soldatou, Maria-Anna; Athens University of Economics and Business, Department of Accounting and Finance; Dedoulis, Emmanouil; Caramanis, Constantinos; Koen, SandraΤο Balanced Scorecard (BSC) παρουσιάστηκε ως ένα πολλά υποσχόμενο πλαίσιο που θα μπορούσε να παρέχει μια ολιστική εικόνα σχετικά με την απόδοση διαφορετικών τομέων μέσα σε μια εταιρεία. Έκτοτε, έχει διεξαχθεί ένας μεγάλος αριθμός ερευνών, στις οποίες έχουν διερευνηθεί διεξοδικά οι δυνατότητες του BSC. Ωστόσο, οι μελέτες για τον κλάδο της φιλοξενίας και του τουρισμού ήταν περιορισμένες. Επιπλέον, η έννοια της βιωσιμότητας κερδίζει έδαφος την τελευταία δεκαετία. Λαμβάνοντας υπόψη την προσαρμοστικότητα του BSC, έχει πραγματοποιηθεί κάποια πρωτογενής έρευνα που σχετίζεται με την προσθήκη μέτρων βιωσιμότητας. Αυτά τα δύο πολλά υποσχόμενα πεδία του BSC εντοπίστηκαν και διερευνήθηκαν περαιτέρω στην τρέχουσα έρευνα.Μετά την ολοκλήρωση μιας ημι-συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης, έχει διεξαχθεί ποσοτική έρευνα, ως εξής. Σχηματίστηκε ερωτηματολόγιο και διανεμήθηκε με χρήση Qualtrics XM PlatformTM σε ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα. Λήφθηκαν 164 έγκυρες απαντήσεις και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με το IBM SPSS Statistics. Πραγματοποιήθηκε μια επεξηγηματική ανάλυση παραγόντων και προτάθηκαν επτά παράγοντες, οι οποίοι συνάδουν με τη δομή του BSC που προτάθηκε από τους Kaplan και Norton (1992), με πρόσθετες πτυχές σχετικά με τη βιωσιμότητα. Οι παράγοντες ονομάστηκαν από τα μέτρα που περιλάμβαναν ως δημοσιονομικός παράγοντας, παράγοντας προσωπικού, παράγοντας καινοτομίας, παράγοντας των άμεσα ενδιαφερομένων, βελτίωση διαδικασιών, βελτίωση διοικητικών διαδικασιών και έλεγχος της κανονικής λειτουργίας των συσκευών/μηχανημάτων.Διεξήχθησαν συμπληρωματικοί στατιστικοί έλεγχοι για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων και επίσης για να προκύψουν συμπεράσματα και προτάσεις για μελλοντική έρευνα. Τέλος, δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με βαθμολογία 3 αστέρων, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για πρωτοβουλίες βιωσιμότητας. Επιπλέον, τα boutique ξενοδοχεία έδωσαν ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία όσον αφορά την απόδοσή τους, καθώς και τη σημασία στις βιώσιμες διαδικασίες.Αυτή η μελέτη είναι χρήσιμη, πρώτον, για τους ακαδημαϊκούς ώστε να αποκτήσουν μια ιδέα για το προτεινόμενο συνδυασμένο πλαίσιο και να το αναπτύξουν περαιτέρω, ώστε να ξεπεραστούν τυχόν περιορισμοί. Δεύτερον, για επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, οι οποίοι μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία της αξιολόγησης της απόδοσης σε διαφορετικές πτυχές μιας επιχείρησης και να καθιερώσουν διαδικασίες για την προώθηση της βιωσιμότητας.